Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) Nedir?
Yasal düzenlemelerden sonra OSGB adı sıkça iş hayatında duyulmaya başladı. Peki OSGB’nin açılımı nedir? Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nin kısaltması olan OSGB, iş veren ve çalışanın daha huzurlu bir ortamda çalışmasını hedefler. OSGB’nin yasal temelleri hakkında bilginiz var mı? İş verenlerin aklını karıştıran OSGB mevzuatı aslında yıllar yayılmış yasal çalışmaların sonucu.
OSGB, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi demektir.
OSGB’ler 27 Kasım 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde belirtildiği üzere iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlardır. Yönetmelikte belirlenen iş sağlığı hizmetlerinin kapsamında şirketlere işyeri hekimi ve sağlık personeli tahsis etmek, iş güvenliği hizmetlerinin kapsamında ise iş güvenliği uzmanı tahsis etmek vardır.
Ancak Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar oldukları için OSGB’ler şirketlere insan kaynağı sağlayan birer danışmanlık firması değil, yasalar ve yönetmeliklerce belirlenmiş ceza-i sorumlulukları olan firmalardır.
30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre 2 ve daha fazla çalışanı olan bütün şirketler işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli hizmeti almakla yükümlü olacak. Şirketler bu yükümlülüklerini, ilgili personeli kadrolarında bulundurarak veya bir Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminden (OSGB) alarak karşılayabilirler. Alınması gereken yasal hizmet süresi şirketin çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre değişkenlik göstermektedir.
İşyeri sağlık ve güvenlik birimi ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak üzere işin normal akışını aksatmamak şartıyla ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla;
a) İşçilerin sağlık gözetimi,
b) Çalışma ortamının gözetimi,
c) Eğitim, danışmanlık ve bilgilendirme
ç) İlkyardım ve acil müdahale
d) Kayıt ve istatistik,
görevleri ile benzeri diğer görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi çalışma ortamının gözetimi için işyerlerinde sağlık ve güvenlik tehlikelerine karşı yürüteceği her türlü önleyici ve düzeltici faaliyetleri düzenler.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yapılan değişikler sayesinde, bakanlığın onayladığı firmalardan OSGB hizmetini alabilirsiniz. Kanunun eski halinde 50 kişilik tehlikeli iş yapan firma sınırlaması, 2015 yılı itibariyle değişmiştir. 2016 yılı itibariyle yapılan son değişikle birlikte Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi uygulaması, tüm işyerleri için zorunlu hale getirilmiştir. Yasanın en son hali, OSGB konusunda yükümlülükleri yerine getirmeyen firmalara cezai işlem uygulanmasını da kapsamaktadır. OSGB kapsamında alacağınız hizmetle birlikte, şirketinize gelen uzmanlar, önce güvenlik analizi yapacaktır. İş yeri sağlığı, iş yeri güvenliği, acil durum planları gibi hizmetlerle birlikte çalışanlarınızın geleceği garanti altına alınacaktır.
Yasal düzenlemeler öncesinde, sadece büyük şirketlerin sunduğu bu hizmetler çalışanlara sunulan yasal haklardır. Çalışanların sektör ve firma büyüklüğü fark etmeksizin eşit hizmet ve koşullarda işlerini güvenli şekilde sürdürmesi hedeflenmiştir. İş verenlerin OSGB düzenlemeleri öncesi, yeterince bilgilendirilmemesinin yarattığı eşitsiz güvenlik koşulları sektör ve şirket yapısı fark etmeksizin artık herkes için uygulanmaktadır. OSGB hizmeti almak bir iş yeri için lüks değildir. Tam tersi, çalışma koşullarını düzelttiği gibi, çalışanların sağlık koşulları gözetlenir. Çalışanları meslek hastalıklarına karşı önlemler alınır bu da risklerin önceden görülmesi ve kontrol edilmesi anlamına gelir. Çalışma koşulları düzeleceği için performans da artacaktır.
Tags: OSGB , Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi